CHP’den Diyarbakır ve Mardin’de taziye ziyareti: Komisyon kurulsun

Posted by

CHP Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökhan Günaydın ve Murat Emir’in ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan önergeyle son günlerde artan orman yangınlarının nedenlerinin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması istenirken; CHP heyeti de yangın felaketinin yaşandığı Diyarbakır ve Mardin’de incelemelerde bulundu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görevlendirilmesiyle; 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yangın felaketinin ardından CHP heyeti bölgeye hareket etti. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan; incelemelerde bulunmak ve yangın felaketinde hayatını kaybeden bölge halkının yakınlarına başsağlığı dilemek için felaketin yaşandığı Diyarbakır ve Mardin’e gitti.

CHP heyetinin Diyarbakır ve Mardin’deki ziyaretlerinin yanı sıra CHP Grup Başkanvekillerinin ortak imzasıyla sunulan araştırma önergesinde de Türkiye’de son dönemde artış gösteren orman yangınlarının tüm yönleriyle incelenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi.

‘ÇOK DAHA HAZIRLIKLI VE HIZLI OLUNMASI GEREKTİĞİ AÇIK’

Önergenin gerekçesinde Türkiye’de son dönemde yaşanan orman yangınlarına atıf yapılarak, şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası platformlarda orman yangınlarının çıkış nedeni olarak iklim değişikliğine bağlı artan sıcaklık ve kuraklık, insanlara bağlı olarak piknik ateşleri ve sigara izmaritleri, anız yakma gibi tarım uygulamaları ve az miktarda yıldırım düşmesi gibi doğal faktörler gösterilmektedir. Elbette tarım veya yerleşim alanları için kasıtlı olarak yakılan orman alanları da bulunmaktadır. Bununla birlikte yangınlara sebebiyet veren başlıklarda gereken önem gösterilmediğinde orman yönetimi ve yangınla mücadele önlemlerindeki yetersizliklerin yangınların çıkış ve yayılma olasılığını artırabileceğine dikkat çekilmektedir. Bakımı yapılmamış veya arızalı enerji nakil hatlarından kaynaklanan kıvılcımların da özellikle rüzgarlı ve kuru hava koşullarında büyük bir risk oluşturduğu görülmektedir.

Dolayısıyla gerek ülkemizde gerekse dünyada yangınların çıkış nedenleri üzerine yukarıda da sözüne edildiği üzere, yeterli bilgiye sahip olunmasına karşın ülkemizde, özellikle son yıllarda hiç azalmadan yılda ortalama 2 bin 500 civarında orman yangını gerçekleşmektedir. Orman Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre 2012 yılından bu yana yangın sayısının yılda 2 binin altına inmediği görülmektedir. Anlaşılmaktadır ki gerek insan kaynaklı yangınlara önlem alınması hususunda gerekse yangınlara müdahalede ve donanımında yetersiz kalınmaktadır. Orman yangınları sonrası kaybedilen orman alanlarının tamamen geri kazanılmasının çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 20 ila 30 yıl arasında bir süre alabildiği, tam ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliğin sağlanmasının ise daha uzun yıllar sürdüğü düşünülecek olursa orman yangınlarını önleme ve müdahalede şimdikinden çok daha hazırlıklı ve hızlı olunması gerektiği açıktır.

Sonuç itibariyle ülkemizde yaşanan orman yangınlarının nedenlerine, alınması gereken önlemlere, yangın söndürme araç-gereç-donanım ve müdahaledeki eksiklere yönelik tespitlerin yapılabilmesi, aksaklıkların giderilebilmesi, can kayıplarının ve geri kazanılması yıllar alacak ormanlık alanların yok olmasının önüne geçilmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”

(HABER MERKEZİ)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir