Kelimeler Gümüşlük’te özgürleşiyor

MELİSA VARDAL- Düşünce özgürlüğünün en güçlü kalelerinden biri olan edebiyat, 22 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında Gümüşlük’te yükselecek. Gümüşlük Akademisi Vakfı’nın ilk kez düzenlenen Gümüşlük Akademisi Edebiyat Festivali, “Edebiyat Özgürlüktür” temasıyla edebiyatın sınırsız evrenini keşfetmeye davet ediyor. Festivale yoğun ilgi gösteren gençler başta olmak üzere edebiyatseverler bu eşsiz etkinlikte buluşacak.

Kalıntılardan sıyrılmış

Festivalin küratörlüğünü üstlenen Polat Özlüoğlu, edebiyatı “tam da şu anda ihtiyacımız olan şey” olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Edebiyat sınırsız ve özgür olmalı. Hiçbir iktidara ya da düşünce sistemine bağlı olmamalı. Biz de bu festivalle, romantizmden modernizme, postmodernizmden diğer akımlara kadar tüm kalıplardan sıyrılmış, özgür düşünceyi ve paylaşımı teşvik eden bir edebiyat anlayışını destekliyoruz.”

Özlüoğlu, bu özgürlük anlayışını festivalin merkezine koyarak, katılımcıların edebiyatla olan ilişkilerini yeniden tanımlamalarını hedeflediklerini belirtiyor. “Edebiyatseverlerle bir araya gelerek edebiyatın özgürleştirici gücünü deneyimlemeyi amaçlıyoruz” diyen Özlüoğlu, festivalin sadece yazma değil, aynı zamanda okuma ve düşünme eylemlerini de özgürleştireceğine inanıyor.

Toplumsal adalet

Festivale katılım başvurularının büyük çoğunluğunun gençlerden geldiğini söyleyen Özlüoğlu festival programında, yaratıcı yazarlık, şiir, çocuk edebiyatı, editörlük, sinema, ekoloji ve daha birçok alanda toplam 17 atölye ve seminer yer aldığının altını çiziyor. Festival boyunca düzenlenecek birbirinden renkli atölyelerde edebiyatseverler Cem Alpan, Semih Gümüş, İsmail Gezgin, Beliz Güçbilmez, Yekta Kopan, Latife Tekin, Barış İnce, Gaye Boralıoğlu, Hakan İşcen, Mine Söğüt, Selda Uzunkaya, Seyyidhan Kömürcü, Akif Kurtuluş, Pelin Özer, Nazlı Eray ve Deniz Gündoğan İbrişim ile buluşma imkânı bulacak.

Çocuk edebiyatının inceliklerinin keşfi

Festivalde katılımcılar yayıncılık dünyasının kapılarını aralayacak, kurmacaların hafızayla ilişkisini inceleyecek, yaratıcılığın kaynaklarına ve yazma süreçlerine odaklanabilecek, yazma teknikleri ve hikâye anlatıcılığı üzerine yoğunlaşacak. Farklı türler arasındaki geçişleri keşfedecek, edebiyatta özgürlük kavramını tartışacak, medyanın ahlaki boyutlarını irdeleyecek, çocuk edebiyatının inceliklerini öğrenebilecek, şiirin özgürleştirici yönünü keşfedecek ve edebiyatın çevre, toplumsal adalet konularındaki rolünü tartışacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir