Malatya’nın İhracatı 2024’te Büyüdü
Malatya’da Deprem Sonrası İhracat Yeniden Toparlandı
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremler sonrasında büyük yıkım yaşayan Malatya’da, afetin etkisiyle gerileyen ihracat, geçen yılki toparlanmayla birlikte 426 milyon dolara ulaştı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “asrın felaketi”nin kentte büyük olumsuz etkilere sebep olduğunu ve Hatay’dan sonra Malatya’nın en çok hasar gören kent olduğunu belirtti.
Sadıkoğlu, depremin kenti ekonomik olarak olumsuz etkilediğini ve 1. ve 2. organize sanayi bölgelerindeki fabrikaların depremden zarar görmemesinin büyük bir şans olduğunu vurgulayarak, “Depremin etkisiyle nitelikli işçi göçü yaşandı ve işçilerin konaklama sorunu nedeniyle birçok kişi şehir dışına çıkmak zorunda kaldı. Bu durum üretim ve ihracatı olumsuz etkiledi. 2023 yılında ihracatımız %13 azalarak 455 milyon dolardan 392 milyon dolara geriledi.” dedi.
Sadıkoğlu, kentte yeni konutların inşa edilmesi ve insanların yaşam alanlarına erişiminin sağlanmasıyla işçilerin dışa göçünün önüne geçildiğini belirtti ve bu durumun üretim rakamlarına olumlu katkısı olduğunu ifade etti.
2024 yılında ihracat rakamlarında artış yaşandığını belirten Sadıkoğlu, “Geçen yıla göre 2024 yılında ihracatımız %8,7 artarak 426 milyon dolarlık bir rakama ulaştı. Malatya’da OSB’ler çeşitli sanayi yapılarına sahip. Kuru kayısı en önemli ihracat kalemi olsa da diğer sektörlerin de varlığı bizim için şans. Geçen yıla göre demir ve demir dışı metallerde %32, elektrik ve elektronik ürünlerde %18, halıda %400, konfeksiyonda %78 ve kimyevi maddelerde %36 artış oldu.” şeklinde konuştu.
Sadıkoğlu, 2024 yılında kentteki organize sanayi bölgelerinde 211 milyon dolarlık kuru kayısı, 12 milyon 762 bin dolarlık iklimlendirme ürünleri ve 26 milyon 221 bin dolarlık makine ve aksamlarının ihraç edildiğini açıkladı.
Sanayideki çeşitliliğin istikrarlı üretim ve ihracat için önemli olduğunu vurgulayan Sadıkoğlu, “İhracatta çeşitlilik önemli, farklı sektörlerde rekabet var. Dünyada düşük maaş skalasına sahip ülkeler üretimde yer alıyor. Çeşitlendirilmiş sanayi yapısıyla üretim devam ediyor.” ifadelerini kullandı.