Yatırımcının yönü Trakya’yı gösteriyor

Posted by

Duygu Erdoğan – Demir yolu yolcu ve yük taşımacılığında yürütülen çalışmalar, özellikle İstanbul gibi mega kentlere ulaşımda güçlü bağlantı yolları kazandırıyor. Çalışmaları devam eden Halkalı-Kapıkule Demir Yolu (Hızlı Tren) Projesi, Asya/Avrupa koridorunun önemli bir ayağı olarak yük ve yolcu taşımacılığında bölgenin gelişimini destekleyecek. Proje hattının güzergahı da bu sayede değerlenmeye devam ederken, İstanbulluların son yıllarda gözdesi haline gelen alanda yeni bir hareket de oluşturuyor. Son dört yılda gayrimenkul fiyatlarının beşe katlandığı bölgede, ilçe merkezlerinde de değer artışları devam ediyor. 

2019 yılında duyurulan projenin Çerkezköy-Kapıkule arasındaki 153 kilometrelik kesiminde çalışmaların devam ettiğini daha önce duyuran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu etabı 2025 sonuna kadar, projenin tamamının ise 2028 yılına kadar bitirmeyi planladıklarını açıklamıştı. Hem yük, hem de yolcu taşımacılığı yapılabilecek yeni hızlı tren hattı olarak planlanan projenin tamamlanmasıyla; Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresi 4 saatten 1 saat 30 dakikaya; yük taşıma süresi ise 6 saat 30 dakikadan 2 saat 30 dakikaya düşmesi hedefleniyor. Çerkezköy-Kapıkule (153 km) kesiminde altyapı yapım çalışmalarında yüzde 82, proje genelinde yüzde 65 fiziki ilerleme sağlandığı biliniyor.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Asya-Avrupa arasında taşımacılıkta Türkiye’nin köprü konumunda olduğunu vurgulamış; projenin ise, Asya-Avrupa koridorunun ilk parçasını oluşturduğunu ifade etmişti.

Ay ay değer artıyor

Halkalı ile Kapıkule arasındaki tren hattı; Halkalı’dan başlayarak Ispartakule, Çatalca, Çerkezköy, Büyükkarıştıran, Lüleburgaz, Babaeski ve Edirne durakları ardından Kapıkule’ye ulaşıyor. Projenin ilk etabı Çerkezköy-Kapıkule arasındaki 153 kilometrelik kesiminin 2025’in sonuna kadar bitirilmesi; Ispartakule-Çerkezköy arasındaki 67 kilometrelik kesimi ve Halkalı-Ispartakule arasındaki 9 kilometrelik kesiminin de 2028 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Yapay zeka teknolojisiyle gayrimenkul değer hesabı sunan Endeksa’nın verilerine göre, projenin ilerleyişinin duyurulduğu ocak ayından mayısa kadar bile il ve ilçe merkezlerinde yüzde 5 ila 8 arasında değer artışı sağlandı.

Metrekaresi 10 kat arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme’nin değerleme uzmanlarından Onur Çelik, Halkalı-Kapıkule hattının geçtiği bölgelerde, pandemi sürecinde ve 6 Şubat depremleri sonrasında başta İstanbul’da yaşayanların fazla talep göstermesiyle birlikte hızlı değer artışları yaşadığını hatırlattı. Ulaşımın bölgelerdeki gayrimenkulün değer kazanmasında önemli bir parametre olduğuna dikkat çeken Çelik, değer artışına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası konut fiyat endekslerine göre Tekirdağ-Kırklareli–Edirne illeri birlikte değerlendirildiğinde 2021 yılında endeks yaklaşık 153 baz puan iken, sırasıyla 2022 yılında 660 baz puan, 2023 yılında 1.250 baz puan, 2024 yılında ise 1.368 baz puanları görmüştür. 2020 yılında ortalama metrekare konut biri satışı 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasındayken, metrekare konut birim satışları günümüzde 25 bin lira civarlarındadır. Özellikle pandemi ve deprem sonrası her yıl içerisinde gayrimenkul piyasasında bu illerde yaklaşık 2-3 kat fiyat artışlarına sebep olmuştur. Kuşkusuz talebi artıran en önemli unsurlardan biri de Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı oluyor.”

17 bin km demir yolu hattı

Bu yıl itibarıyla 2 bin 250 kilometresi yüksek hızlı (YHT) ve hızlı tren (HT) olmak üzere, yaklaşık 3 bin kilometrelik hat eklenen Türkiye’nin demir yolu ağı 13 bin 919 kilometreye ulaştı. Mevcutta Türkiye, Avrupa’nın altıncı, dünyanın 8’inci YHT işletmecisi haline geldi. Bakanlığın yeni yatırım döneminde ise hedef olarak; 5 yılda 3 bin 92 kilometrelik hattın yapılması öngörülüyor. Türkiye’nin demir yolu ağının da 2028 yılı itibarıyla 17 bin 11 kilometreye ulaşması planlanıyor. 

Yük taşımacılığı etken oldu

Koronavirüs pandemisi ardından İstanbul’a yakın bir bölge olarak gayrimenkul, arsa ve tarım arazilerinin hızlı değer kazandığı Trakya’ya aynı zamanda sanayiciler de fabrika, lojistik merkezi gibi alanlarda yatırımlar yapıyor. Özellikle bölgede yük taşımacılığını da kolaylaştıracak yeni demir yolu hattının da bu tercihte önemli etken olduğu belirtiliyor.

Mevcut dönemde de değerlenmeye devam eden arsa alanları arasında Trakya’yı başlıca bölgelerden gösteren arsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, “İnsanlar hem yoğun şehir hayatının dışında yaşamak hem de şehir merkezine yakın olmak istiyorlar. Buralarda arayış az katlı, zemini güvenli, bahçeli vb. yapılar oluyor” dedi.

Tarımda da eli güçlü

Bölgede yatırımcılar sadece gayrimenkul ve arsa alımı yapmıyor; yanı sıra tarımsal ve hayvansal üretim için de Trakya’daki pek çok alana yatırım talebi var. Bu taleple birlikte arsa fiyatlarının son dört yılda yüzde 600; tarım arazilerinin ise dekarda 10-15 katına çıkan fiyatlara ulaştığı ifade ediliyor. 

Üzüm bağları konusunda küçük ve büyük üreticilerle önemli bir konuma sahip bölge; yağlık tohumlar başta olmak üzere tarımsal üretimde elini güçlendiriyor.

Kırklareli bölgesi de yeni dönemin turizm yatırımlarında tiny house sistemiyle oluşturulan tesislerle dikkat çekiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir